Zonder wrijving geen glans

Kijk op een willekeurige doordeweekse dag overdag naar één van de commerciele zenders en u ziet ze veelvuldig voorbij komen: de reclames van TellSell, waarin diverse producten worden aangeboden die ons leven gemakkelijker maken. Overeenkomst bij veel van deze reclames: het kost u nauwelijks moeite. Of u nu een grote muur moet verven of 20 kilo wil afvallen, het is zonder inspanning in een mum van tijd gebeurd. Het voorbeeld van in korte tijd kilo´s afvallen zonder moeite is nog wel het meest treffend. Met een of andere band om je middel gewoon afvallen terwijl je tv kijkt. De praktijk is echter vaak anders. Verandering kost tijd, moeite, energie en verharding voor langere tijd.

Goede voornemens

Je ziet het vaak gebeuren bij trainingen. Deelnemers hebben op vrijdag een training afgesloten en gaan maandagochtend om 8.30 vol goede moed aan de slag met de geleerde inzichten en vaardigheden. Ze nemen zich enthousiast voor om wel 5 dingen anders te gaan doen. Maar na een half uur komen ze erachter dat dit nog niet zo gemakkelijk gaat in de praktijk, dat het onwennig voelt, kortom: er is een hoop weerstand. Als ze na een half nog geen resultaat zien en het nog steeds onwennig voelt, besluiten ze het gewoon weer op de oude manier te gaan doen. Die oude manier biedt ook niet de resultaten die ze graag zouden willen, maar voelt wel fijn en vertrouwd.

Door de weerstand heen

Wilt u iets daadwerkelijk veranderen, dan zult u door dat gevoel van weerstand heen moeten. Daarvoor heeft u slechts een aantal dingen nodig en dat zijn: doorzettingsvermogen, tijd en focus op een helder en reëel doel. Kijkt u eens kritisch naar de doelen die u zichzelf heeft gesteld in het verleden. Haakte u bij weerstand snel af, of zette u juist door? Het is de kunst om uzelf uit te dagen en door dat gevoel van weerstand heen te gaan. Dat geeft ook veel voldoening achteraf, zo van: “Ik heb niet opgegeven, ben ervoor gegaan en heb het gehaald”. Dit zorgt voor lange termijn bevrediging, in plaats van korte termijn teleurstellingen. Gemiddeld duurt het 3 tot 4 weken voordat het gevoel van weerstand plaats maakt voor gewenning. Maar gewenning betekent nog niet dat iets blijvend verankerd is. Sterker nog, om resultaten te blijven behalen zult u hiervoor voortdurend een bepaalde inspanning moeten leveren.

Wat gaat u anders doen?

Kijkt u eens kritisch naar uw eigen werk en de dingen die u daar graag in wilt veranderen. Neemt u eens 2 of 3 punten (meer kunt u toch niet effectief in de praktijk brengen) die u de komende periode wilt aanpakken en veranderen. En daag uzelf eens uit om u gedurende een aantal weken hiervoor in te zetten. En luistert u vooral ook eens naar uw eigen redenen om het niet vol te houden. Als u voor resultaat gaat, zijn deze redenen slechts excuses. Welke excuses gaat u aangrijpen om uw gedrag op dat moment te rechtvaardigen? Uw uitdaging is ook om deze excuses en drogredenen te elimineren en de verantwoordelijkheid voor uw resultaten te nemen. Op die manier zult u sneller een bepaalde verandering bewerkstelligen. En onthoud: “Zonder wrijving geen glans”.

Ik wens u veel groei de komende periode.

Dennis Jansen
Develop Training & Coaching

Dit bericht is geplaatst in Communicatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.