Dennis Jansen

Er is al veel geschreven over de eerste indruk. De klant maakt een pijlsnelle inschatting van je persoonlijkheid en professionaliteit, waarin kleine details van groot belang kunnen zijn. Maar hoe zit het nu met de laatste indruk?

Is alles in kannen en kruiken als u een goede eerste indruk maakt of kunnen er nog zaken mislopen op het einde? Een goede eerste indruk is zeker van groot belang, maar een goede afsluiting, de laatste indruk is minstens zo belangrijk.

Blijf scherp tot en met het einde

Een ontmoeting is pas ten einde totdat u namelijk weer in de auto terug onderweg bent. Belangrijk is om de afsluiting van uw gesprek kort en zakelijk te houden. Verkopers maken soms de fout dat ze aan het eind van een gesprek opnieuw gaan verkopen, meer uitleg geven of andere prietpraat gaan ophangen. Dit laatste al dan niet uit euforie voor een zojuist behaalde order.

Is het gesprek ten einde, succesvol of niet? Hou het zakelijk, kortom: inpakken en wegwezen. Op een nette manier dan.

Hoe sluit je een verkoopgesprek af?

  1. Vraag aan het eind van het gesprek of je de prospect/klant nog ergens anders mee van dienst kan zijn. Vaak zult u horen: “Nee, verder niets bijzonders”, of iets dergelijks. Maar in sommige gevallen zult u horen: “Oh ja, dat was ik bijna vergeten, …..”. En u krijgt extra informatie en wellicht een kans om later vervolg aan te geven. Dit is een hele servicegerichte houding, die door veel klanten gewaardeerd wordt.

  2. Bedank de ander voor zijn/haar tijd en het gesprek en noem hierbij kort nog eens de gemaakte vervolgstap(pen). Wens de klant hierna nog een prettige dag.

  3. Stuur 1 dag na het gesprek nog een brief of mail, waarin u de klant bedankt voor het fijne gesprek, waarin u ….. hebt besproken. Noem hierin ook nogmaals kort de actiepunten en vervolgstappen. Op deze manier wordt u als professioneel en betrouwbaar gezien en de klant voelt hierdoor meer sympathie en waardering voor u.

Wees scherp tot u weer terug onderweg bent

Naast een goede afsluiting van uw gesprek, is het belangrijk om scherp te blijven tot u weer in de auto onderweg bent. Het beleefd groeten van de telefoniste/receptioniste bij uw vertrek is altijd erg netjes. De volgende praktijkvoorbeelden illustreren dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten: 

  • die hoge drempel over het hoofd zien bij het verlaten van de spreekkamer, waardoor je met veel kunst- en vliegwerk een nadere inspectie van het tapijt weet te voorkomen.

  • met je telefoon aan je oor bellend het bedrijfspand verlaten. Wacht even met je telefoontje tot je buiten bent;

  • Met een flink tempo wegrijden (wegscheuren) van het parkeerterrein of de weg voor het bedrijfspand. Je weet nooit wie je ziet vertrekken, ook dit draagt bij aan de laatste indruk.

Conclusie

Je indruk bij een verkoopgesprek, zowel de eerste als de laatste, is van groot belang. Gedraag je professioneel tot het laatste moment, dit bepaalt immers je gezicht bij de prospect/klant. Door bovenstaande regels in acht te nemen kun je het afsluiten van gesprekken gemakkelijker maken.


Interesse in een praktische training op maat?

Of bel voor advies: 076 - 541 69 68


Ook interessant: